Notícies


La Biblioteca de Rubí puja al tren


La Biblioteca Mestre Martí Tauler acompanya als centres escolars de primària i secundària en el tema de treball anual preparant una selecció de llibres que parlin de trens, en commemoració al centenari de l'arribada del tren elèctric a Rubí.





                                                                                --------------------------------

 

L'escola Mossèn Cinto rep l'Enric Larreula



Els alumnes de tercer de l'escola Mossèn Cinto han estat gaudint de la lectura de l'obra de l'escriptor rubinenc i han preparat una entrevista que han pogut dur a terme a la biblioteca de la seva escola. Voleu veure la noticia a la seva pàgina web?

 
                                                                                --------------------------------

L'escola Schola visita el Triangle


Un grup d'alumnes de la Schola han visitat les tres seus de l'exposició-homenatge a l'Enric Larreula, han pogut parlar amb l'autor, veure la seva obra i els treballs que ha inspirat a molts nens i nenes de tota Catalunya.


                                                                                --------------------------------

Triangle Larreula



Enric Larreula viu a Rubí des de fa més de 15 anys, i aquesta ciutat que ha tingut la sort de poder comptar amb ell per explicar contes, recitar poemes, dibuixar personatges reals i ficticis, parlar-nos d’aquesta nostra llengua tan matxucada, li ofereix aquest merescut homenatge a tota una vida treballant, batallant, nedant contra corrent, dibuixant, escrivint, narrant i descrivint el desig d’un món millor.

Lectors al Tren, la Biblioteca de Rubí i La Claraboia han treballat per poder mostrar una part de tot el que és l’obra d’Enric Larreula.


6 d’octubre a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler a les 12,00h.

 


Inauguració de l’exposició d’obsequis recopilats per Enric Larreula dels nois i noies de les escoles que ha visitat.
Amb la presentació d’Esther Sòria, directora de l’escola Schola i el director de la Biblioteca Adrià Martín Cantos.
Acte adreçat principalment als escolars de Rubí i als seus mestres.

6 d’octubre a Lectors, al tren! Espai de llibres, a les 19,00h



Inauguració de l’exposició dels llibres d’Enric Larreula i les il·lustracions originals del personatge Ala de Corb de Jordi Vila Delclòs  i altres personatges de Leonardo Rodríguez, amb la presència dels dos il·lustradors i, evidentment del escriptor. Presentat per Montse Marcet, coordinadora de l’exposició i conductora de l’Espai Lectors, al tren!




7 d’octubre a La Claraboia a les 19,00h.



Inauguració de l’exposició dels dibuixos originals d’Enric Larreula i presentació del llibre La llengua dibuixada, d’edicions Voliana a càrrec de Roser Tutusaus, responsable del Servei Local de Català. 



                                                                                --------------------------------

Ma Isabel Batlló, ja t'enyorem!


Després de gairebé un quart de segle d'acompanyar les nostres Biblioteques Escolars la Isabel Batlló, acabat aquest curs 2016-17, inicia un època de merescut descans professional.
A les acaballes del curs escolar ens trobem a l'Ateneu de Rubí, moltes de les persones que hem tingut el gust de poder treballar amb ella d'una o altra forma i la Tina Montosa i la Carme Pomareda ens han fet un emocionant viatge en el temps recordant el camí que han fet les Biblioteques Escolars a les escoles i instituts de Rubí de la mà de la Isabel.






Després ha estat el torn de l'entranyable Jaume Centelles, company també de la Isabel a Bibliomèdia, en un to distès ens ha parlat de la Isabel, la seva trajectòria compartida i, com evitar-ho? de llibres i biblioteques! Hem gaudit molt!




Una Isabel emocionada, contenta i satisfeta amb la feina feta, ha recollit els obsequis i recordatoris que li hem preparat.


 La Isabel ja no hi serà però les nostres biblioteques tenen molt bona salut i continuarem endavant amb la nostra tasca, animant a la lectura, acompanyant mestres i alumnes en les seves recerques i treballant per anar sempre una mica més endavant.



Bona jubilació Isabel! Ja t'enyorem.
 
                                                                                --------------------------------

Contes sense armaris

Reflexions sobre l'àlbum il·lustrat infantil i juvenil LGTBIQ+






En Bernat Cormand filòleg, dibuixant i màster en Literatura comparada va presentar l'actualitat i l'evolució (del 2000 en endavant) dels llibres per a infants de temàtica LGTBIQ+ presentant-nos àlbums il·lustrats representatius del tema. Podeu llegir a la revista Faristol el seu article "Contes sense armaris.Una reflexió sobre la diferència a través de la literatura infantil"



La presentació i el debat posterior entre el públic assistent va ser molt interessant. Una temàtica actual que ens convé tenir present als nostres centres i que podem treballar amb els infants a partir d'aquests àlbums.
I per als joves, en Rubén Solé  expert en aquesta temàtica per a joves ens va posar al dia del panorama literari creixent.
Tot això amb l'exposició d'Àlbums que va preparar el Josep Vitas de la llibreria Antonivs de Barcelona i que ens va permetre fullejar-los d'aprop.
 
                                                                                --------------------------------

 Treball en xarxa: sumar és guanyar!
2a Trobada Pedagògica de Biblioteques Escolars de Catalunya




El passat 30 de maig vam presentar el nostre treball en xarxa a les BE de Rubí i Castellbisbal a la Jornada de BE de Catalunya que es va celebrar a Badalona.




 A la jornada es van presentar experiències de tota Catalunya relacionades amb la lectura i es va debatre el paper dinamitzador i la col·laboració amb les BE dels Serveis Educatius, els diferents Departaments, les Biblioteques Públiques, el Ajuntaments, i la necessitat de posar més la mirada en el treball en xarxa en els diferents plans i propostes que es fan des dels diferents organismes.
Un repte important que es va plantejar, per incorporar al treball en xarxa, va ser el de fomentar la lectura entre el professorat.
També es va expresar la importància de tenir escrit el Projecte de Biblioteca als centres, que no és obligatori però sí necessari ja que ajuda a donar visibilitat i continuïtat a la BE. A l'Ateneu trobarem informació per a fer el projecte. 
A partir de setembre s'actualitzarà a l'XTEC, dins de BE, una nova pestanya "Projecte de Biblioteca" amb informació i projectes de BE compartits.

 


                                                                                --------------------------------

 Una porta oberta a la lectura. Jornada de Biblioteca Escolar al Vallès Occidental


 

El dimarts 25 d’abril de 2017 el seminari de Biblioteques Escolars de Rubí i Castellbisbal va participar a la Jornada de BE del VallèsOcc. que va tenir lloc al Casal Pere IV de Sabadell. Va obrir l’acte la Sra. Carme Vigués Julià, directora dels Serveis Territorials, donant la benvinguda i fent un repàs de la trajectòria de les BE des de l’inici del projecte PuntEdu (2004-05) fins l’actualitat. El PuntEdu amb dotacions econòmiques i recursos humans, que va durar 3 anys, model d’èxit per a moltes biblioteques escolars que són les que trobem avui dia i que d’alguna manera s’han anat reinventant donada la manca de recursos econòmics en l’actualitat. 

Després va arribar l’Impuls a la lectura (ILEC) que impulsa la lectura sistemàtica seguint 3 eixos: Aprendre a llegir, llegir per aprendre i el gust per llegir.
 
I el curs 2015/2016 arriba la competència de l’ escriptura.







A continuació en Jaume Centelles va intervenir amb la seva conferència: Elogi de la biblioteca escolar de qualitat  on, com ja és habitual en ell, ens va compartir les seves reflexions sobre la biblioteca escolar de forma amena i divertida.

Presenta la seva Xerrada en 3 apartats per mostrar-nos les BE ideals i de qualitat:
 
1. Evidències

a.  Estudis sobre BE: al món existeixen en aquest moment més de 60 estudis sobre l’impacte dels efectes de la BE en els infants i joves. Recomana especialment el realitzat a Escòcia el 2013
b.  Recull de pensaments : de l’Emili Teixidor. La Lectura i la Vida :
“lectura en veu alta” “escriure cada dia” especialment el capítol sobre biblioteques, ens parla del component afectiu per transmetre i fer estimar la lectura, en definitiva la importància i la responsabilitat de la societat sencera en l’educació dels infants.
c.  Una Cançó: la del premi Nobel 2016 de literatura Bob  Dylan : Like a
     Rolling Stone. Aquest artista te una cançó que comença... “ hi havia  una vegada.....”
Al seu discurs per recollir el premi Nobel recorda especialment la      importància de la família, l’escola i les biblioteques.
d.  Jornades de i sobre BE : La jornada d’avui, la Jornada de Bibliomèdia (el març passat), jornada de la Fundació Bofill (webinar, sobre les biblioteques escolars com a facilitadores de la millora educativa, també al març )...
e.   Normatives existents, des de l’article 155 de la Constitució Espanyola, la llei de biblioteques del parlament de Catalunya, les directrius de biblioteques escolars recomanades per l’IFLA/ UNESCO.


2. Confusions . Embolics. Perversions
a.  sobre el concepte de BE “Si o si ha de formar part del projecte d’escola”
b.  sobre quin professional ha d’estar al davant de la BE. “Si o si ha de ser un professional especialitzat”
c.  Quins material cal que conformin la biblioteca/mediateca escolar “si o si no calen més de 1.200 títols que cal anar renovant i triant “
      
                                                             
3. Realitats
Ens fa la comparativa amb el que es va qüestionar l’empresa Apple a l'hora de definir les qualitats per contractar el seu personal.
Buscaven treballadors, amb empatia, iniciativa, i amb experiència adaptativa, preparats per al canvis.
Importància de l’oralitat, parlar, explicar contes...
Ens proposa la pel·lícula Les meves tardes amb la Margueritte = La tête en fiche.
Així com la relectura d’ Albert Camus. La pesta.






A continuació es van dur a terme les presentacions d’experiències de centre i grups de treball, on vam participar amb dues presentacions:
  • Dinamitzar la Biblioteca de l‘Institut. Presentat per la Montse Vendrell de l’institut La Serreta
  • Històries basades en fets reals. Exposat per la Sílvia Demelo (Esc Pau Casals), l’Àngels Boadella (Esc. Mossèn Cinto Verdaguer), la Glòria Pernas (Esc. Joan Maragall) i l’Anna Trepat (CRP)
Totes dues van fer palès el bon treball de lectura i les bones pràctiques de BE que es fan als centres escolars del nostre territori.


IMG_1928


IMG-20170505-WA0001


                                                                                --------------------------------

 Collita Fresca: novetats editorials de còmic per a infants i joves




El passat dijous 23 de març quatre persones de la nostra Xarxa de Biblioteques  vam assistir a la presentació que organitzava el Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil de la biblioteca Xavier Benguerel, ple de còmics per a infants i joves.




Hi participaven les editorials Ediciones B, Bang, Base, Dibbuks, Norma, Pannini i Planeta i ens van presentar les seves darreres novetats en aquesta matèria, sota el lema "Els còmics són cultura" 

Va ser molt interessant, veure el perfil complet de cada editorial, les seves tendències, les llengües en que editen, els títols que destaquen...
Vam agafar moltes idees per portar a les biblioteques escolars!






                                                                                --------------------------------

 

JORNADA DE BIBLIOMÈDIA: La biblioteca escolar: una mirada cap al futur


Bibliomèdia és un grup de professionals diversos vinculats a la biblioteca escolar que, amb més de 20 anys de trajectòria, continuen col·laborant en la seva implantació, consolidació i actualització. 
El dissabte 11 de març van oferir a l'escola Pere IV de Barcelona, una jornada oberta a totes aquelles persones compromeses amb les biblioteques escolars, amb ganes d'aprendre i millorar. Del nostre seminari vam assistir-hi 3 persones, va ser un matí intens i en vam fer una valoració molt positiva.




Si cliqueu aquí podreu llegir el desenvolupament de la jornada, veure imatges i els materials que vam compartir.

                                                                                --------------------------------

Llegim i recomanem als aparadors de Rubí 2017



La Xarxa de biblioteques escolars, junt amb el Pla Educatiu d'Entorn, el Pla de Formació de Zona i els comerciants de Rubí Centre Comercial ja estan posant en marxa al CRP  les recomanacions de llibres que enguany han preparat els nostres lectors/es dels centres escolars. N'hem rebut més de 300!





Les voluntàries les repartiran per més de 80 botigues del centre de Rubí i de les zones de ca n'Oriol i Monturiol Progrés. A les botigues s'exposaran als aparadors des del 10 d'abril fins passat Sant Jordi, el 25.
El 26 d'abril es farà la recollida als comerços i a partir del 8 de maig els centres escolars participants podreu tornar a recollir els vostres llibres al CRP de Rubí.

Esperem que tots i totes pugueu passejar i gaudir de la lectura amb aquestes recomanacions dels infants i joves.




                                                                                --------------------------------



Us deixem aquí el Manifest de l'Àlbum Il·lustrat presentat el desembre passat per onze editorials impulsores de la literatura infantil i juvenil: A buen Paso, Babulinka, Coco Books, Corimbo, Ekaré, Flamboyant, Joventud, Kalandraka, Libros del Zorro rojo, Takatuka i Thule i l'article que en va fer en Jaume Centelles.



 article de Jaume Centelles, desembre 2016.

manifest