2016-17


Arrenquem curs i seminari de biblioteques!

En aquest apartat podeu anar seguint el treball de la Xarxa de biblioteques Escolars de Rubí i Castellbisbal, us convidem a tirar avall per anar veient les novetats...


Setembre i ja hem començat un nou curs amb el Seminari de coordinació de biblioteques escolars




Àlbum imatges GTBE




La primera trobada deixa com a fruit la tria del tema de treball conjunt, es recorden els temes que van sorgir a finals del curs passat i els que es proposen enguany. Sorgeixen diferents temes:

           La ciència, literatura de ciència.

           La diversitat sexual.

           Contes basats en fets reals.

           La guerra.

           Biografies

...



Es tria com a proposta: històries basades en fets reals, que pot incloure texts de qualsevol temàtica (científica, biografies, històries d’un col·lectiu, diversitat sexual) i d’aquesta manera s’ajusta a les necessitats de diferents centres.

Recull bibliogràfic:

Dossier: "Històries basades en fets reals". El.laborat per la Montse Marcet (Lectors, al tren!)



-----------------------------------



 "Biblioteca: L'ànima de l'Institut". El dia 23 de novembre vam celebrar la sessió organitzada com a proposta dinamitzadora de les biblioteques escolars a secundària. Realitzada al CRP i amb una amplia participació dels Instituts de la zona.


-----------------------------------




La Carme Pomareda ens presenta les novetats editorials del 2016

Com cada any al desembre, a l'esperada trobada "Aperitiu i llibres per Nadal" la Carme Pomareda ens va engrescar amb les novetats editorials de literatura infantil i juvenil, llibres encisadors per gaudir amb els nostres alumnes. 



Cliqueu aquí per veure les imatges i el recull de llibres

             

Després vam poder comentar-los durant l'aperitiu que vam compartir al mateix lloc, la biblioteca de l'escola Torre de la Llebre, a qui agraïm que ens deixés compartir aquest espai, així com al Racó del Llibre pel préstec dels llibres exposats.



-----------------------------------



Mariona Trabal ens presenta recursos per treballar la sexualitat amb l’alumnat

El passat 18 de gener vam poder gaudir, al seminari de biblioteques escolars de Rubí i Castellbisbal que es va celebrar a l’escola 25 de Setembre, de la xerrada sobre sexualitat que ens va oferir na Mariona Trabal, mestra de l’escola Orlandai de Barcelona. 

 La Mariona ens va explicar com aborden el tema de la sexualitat a l’escola dins l’estudi del propi cos, a partir dels moment en que els nens i nenes manifesten inquietuds, i més específicament al CS, partint de la metodologia de projectes són els mateixos infants que responen a les seves pròpies preguntes investigant en diversos recursos documentals (llibres de coneixements, reportatges televisius, revistes) internet (només amb l’acompanyament dels mestres) i amb diverses experiències pràctiques. El mestre o la mestra acompanyen sempre en la vivència emocional i afectiva del tema. Ja que quan s’aborda aquest tema a l’escola sempre pesa més la part d’implicació personal que l’objectiva.






El treball s’inicia sempre a partir de les preguntes que fan els infants, que, per altra banda la Mariona ens recomana fer a partir de grups d’infants del mateix gènere, ja que així surten les preguntes amb més facilitat. De les preguntes proposades pels alumnes (entre 50 i 100) el mestre les escriu a l’ordinador i les retorna als infants que les organitzen en grups temàtics (relacions sexuals, homosexualitat, SIDA, assetjaments sexuals, reproducció, temes socials com prostitució o pornografia...) Utilitzen uns 40 llibres de la biblioteca per cercar respostes.

També poden venir experts (algun pare ginecòleg...) a parlar d’algun aspecte.

Utilitzen també altres recursos com Youtube (els llibres “Què em passa?” i “D’on venim?”, Unes pel·lícules daneses molt clares en la transmissió dels conceptes, algunes potser millor per secundària, “L’Estela crida ben fort” sobre els abusos, “Transit” el reportatge que es va emetre a Tv3 sobre transsexualitat infantil...)

I també són molt útils els reportatges del Nathional Geogràfic sobre el cos humà on presenten el seguiment que es va fer d’un nen i d’una nena des del naixement  fins als 16a, tot i que hi ha molt contrast en com presenten les emocions del nen i de la nena (positives o negatives) en quant a fer-se grans.






A partir d’aquí organitzen l’alumnat en equips (mixtes) per investigar i trobar resposta, i després hauran de transmetre els coneixements adquirits a la resta d’equips, tenint en compte que cada infant explicarà als altres les respostes del seu grup que no han investigat personalment, d’aquesta manera aconsegueixen que tothom estigui actiu i s’assabenti de tot.

Fan diferents tipus d’experiències, en funció dels temes que van sorgint, acostumen a demanar el material a casa (preservatius, tampons, compreses...) per tal que les famílies també participin i estiguin al dia del que estan treballant els nens i nenes en aquell moment. Manipular, parlar obertament ajuda als nois i noies a perdre pors, guanyar seguretat..

Les preguntes que no s’han resolt de vegades són els mateixos nens i nenes que les responen, tenen molta informació, de vegades una mica distorsionada, les mestres les poden completar. El que mai accepten són preguntes personals als/les mestres.





De tot aquest treball se’n fa l’avaluació tenint en compte com han treballat els nens i nenes al grup, com fan les seves presentacions orals, valorant els fulls de treball escrit, i els dibuixos dels aparells reproductors, els criteris i opinions que expressen.

Durant la sessió va quedar palesa la gran experiència de la Mariona i l’escola Orlandai en el treball d’aquest tema, i en vam sortir molt enriquits i amb ganes de començar a treballar-lo als nostres centres. Compartim amb vosaltres la bibliografia que ens va oferir. I volem agrair especialment a la Mariona la seva generositat per compartir amb nosaltres la seva experiència docent.

Recull bibliogràfic:


Si voleu veure la bibliografia que ens ha recomanat la Mariona cliqueu sobre l'enllaç.




-----------------------------------




 
Trobada l'àrea infantil de la Biblioteca Mestre Martí Tauler



Pel febrer hem tingut una trobada del seminari molt profitosa amb un munt de temes per treballar, entre ells estem preparant unes presentacions a la Jornada de Biblioteques Escolars del Vallès que es farà a l'abril a Sabadell. Estem engrescades a presentar el treball que fem a Rubí i Castellbisbal des de la Xarxa de biblioteques escolars, i també el treball que es fa a l'institut La Serreta d'impuls a la lectura des de la BE.




 -----------------------------------




La Montse Flores ens acosta a la Lectura Fàcil

El 22 de març ens trobem a la biblioteca de l'Institut Duc de Montblanc on la Montse Flores, escriptora, docent del centre i entusiasta de la Lectura Fàcil ens fa una introducció al tema molt aclaridora i engrescadora.
Amb la col·laboració de la Biblioteca de l'INS Duc de Montblanc, de la Biblioteca Municipal de Rubí i de la Biblioteca de l'escola Rivo Rubeo hem pogut fer un cop d'ull a una bona colla de llibres de Lectura Fàcil.
La Biblioteca Mestre Martí Tauler és la dipositària de la zona del fons de lots de LF i per tant si voleu treballar algun text en grup a l'aula podeu comptar-hi. Així mateix ens fan arribar el llistat dels títols de que disposen actualment. També ens expliquen que ara mateix a la biblioteca estan funcionant  tres clubs de lectura en Lectura Fàcil.

A través de les explicacions de la Montse veiem que la LF és una eina que obre la porta a la lectura i a la informació a una gran diversitat de persones (grans, nouvingudes, amb discapacitat...) permetent la integració social i l'accés a la cultura. S'està aplicant en molts entorns diferents (residències avis, hospitals, psiquiàtrics, presons, pisos tutelats, escoles, instituts...) Fins i tot en països com Suècia i més a prop, al País Basc hi trobem premsa en LF i en molts documents de l'administració.
 Als nostres centres podem emprar la LF en lectures compartides primària-secundària, amb els nouvinguts, per persones amb dislèxia...i ens ajudarà a reforçar la integració i la socialització.
Si voleu podeu veure el power point de la presentació de la Montse amb un munt d'informacions i recursos sobre el tema. Moltes gràcies Montse! en tornarem a parlar.
   


 -----------------------------------


capcalera17
Del 10 al 25 d'abril hem pogut gaudir de les recomanacions que ens han fet els lectors i lectores més joves de Rubí des dels aparadors dels diferents comerços de Rubí Centre, de Ca n'Oriol i de Monturiol Progrés. Hi heu trobat les vostres properes lectures?
Agraïm la participació de tots/es els i les col·laboradores i la gran participació dels centres escolars.
A partir del dia 8 de maig els centres ja poden recollir els seus llibres al CRP.
      
 -----------------------------------

Visitem l'Enric Larreula

Avui 26 d'abril, passat Sant Jordi, hem tingut el plaer de fer aquesta sessió del seminari a casa de l’Enric Larreula, ha estat una experiència enriquidora i immensament agradable.


L’Enric ens ha dut en un viatge en el temps, explicant anècdotes de joventut, de fer d’il·lustrador, de mestre de català (en temps en que això no existia) de viatjar pel món, i d’escriure molt i compartir-ho al llarg de tots aquests anys amb un munt de nenes i nens i d’escoles d’arreu, la vivència de la lectura amb els petits, la rebuda de l’autor i els munts de treballs i regalets “fets a mà” artístics i magnífics, amb el cor, que li han anat oferint en les seves visites. 

Passat l’estiu, la Montse Marcet i l'Adrià Martín ens han explicat amb entusiasme, l’exposició que volen muntar “a 3 bandes” a Rubí per homenatjar aquest autor rubinenc d’adopció però arrelat a la nostra població: la proposta és utilitzar simultàniament la Biblioteca Pública, l’espai de llibres de Lectors al Tren i la Claraboia i exposar llibres, il·lustracions, treballs, records...
Ens podem proposar treballar aquest autor des de les escoles i instituts durant el primer trimestre o quan es concretin les dates de les exposicions, visitar-les...en seguirem parlant la cosa promet interessant!

      
 -----------------------------------



"Històries que ens parlen de ciències"
visitem l'exposició de l'escola Joan Maragall

Partint de la proposta del grup de treballar les històries basades en fets reals  enguany al Joan Maragall s'han centrat en les ciències.






Com cada any exposen a l'escola el resum dels treballs que n'han sortit i ens han convidat a visitar-los.


Fem un recorregut per les dues plantes de l’escola i alguns dels patis, seguint els engrescadors projectes científics que han anat fent els infants de cada grup a partir de les històries d’àlbums il·lustrats com “La balena Blava”, “Endevina qui fa què?”, “Pols d’estrelles” o “La nena dels pardals”.


Com cada any veiem l’acurat treball que han fet. L’exposició traspua curiositat, rigor, imaginació, emoció, implicació i moltes ganes de descobrir i d’aprendre. Us felicitem escola Joan Maragall ens heu fet gaudir i il·lusionar-nos per la nostra tasca.